Recenze na knihu Co vám výživoví poradci neříkají (protože to nevědí)

2:45

Ahoj :) máme tu opět neděli a já mám konečně volno :) ještě než se půjdu učit, tak sem napíšu pár článků. První z nich bude tato recenze.
Tato kniha mě velice zaujala a jelikož se blíží moje narozeniny, mamka mi jí koupila jako předčasný dárek. Rozhodně toho nelituji, protože díky knize jsem zase o něco chytřejší a mám také jiné názory než předtím.




Co se mi na klize líbilo:
Kniha je napsaná opravdu jednoduchým stylem, takže obsahu porozumí i opravdový nováček :)
Vše o čem autoří píší mají podložené studiemi a je poznat, že ví o čem mluví.
Autorům jde opravdu o to, abyste daným tématům porozumněli a z knihy si něco odnesli (aspoň na mě to tak působí). Hlavně jsem byla příjemně překvapena znalostí autorů o ženských hormonech, chutích a psychice. Prostě celkovému porozumnění ženám :) (za to velký palec nahoru)

Autoři rozebírají zdravotní potíže dnešní populace a jejich příčinách a důsledcích. Tedy přes nedostatek spánku a pohybu až ke kalorickému přijmu a makroživinám po hormony.

Co jsem opravdu ocenila:
Nejvíce jsem ocenila rozebrání jednotlivých makroživin (sacharidy, bílkoviny a tuky).  Hlavně se mi ulevilo u článku o bílkovinách, kde autoří zmiňují, že bílkoviny u zdravých jedinců opravdu nemají za následek onemocnění ledvin, jater apod. Samozřejmě u jedinců, kteří mají problémy s ledvinami nebo játry to neplatí.  Jistěže se to s jejich konzumací nesmí přehánět. Jelikož já miluju všechna jídla, která jsou hlavním zdrojem bílkovin a jim jich celkem dost, tak jsem byla nervózní, že tělu škodím. Přijímám cca 2-2,1g na kilo váhy (samozřejmě se to nesmí přehánět, auteři uvádí jako strop cca 2,5g na kilo).

U sacharidů mě potěšilo, že si je můžu dát i na večer pokud mi to sedí do maker, protože tělo absolutně nemá páru o tom, kolik je právě teď hodin :D. Ideální je jíst poslední porci sacharidů tak 2h před spaním max :). Také se mi líbilo, že se autoři zaměřili na dnešní problematiku a to, že tloustneme po sacharidech. Není to pravda. Neexistuje jen 1 hlavní viník (jak to autoři popisují), ale samozřejmě za to může nepoměr mezi makroživinami a větší příjem než výdej. Autoři, ale nedoporučují to se sacharidy přehánět, hlavně ne s ovocem a jednoduchými cukry. Když už sacharidy tak komplexní zdroje a vlákninu :)

U tuků jsem zjistila, že ani rozumné množství nasycených tuků není vůbec škodlivé :) samozřejmě jsou lepší nenasycné zdroje, ale nasycené tuky (vejce, maso) v rozumném mnžství pomáhají udržovat hladinu testosteronu a zvyšují pocit sytosti. Je úplná blbost mít nízkotučnou stravu ;)

A v poslední řadě (nebudu tu vypisovat celou knihu, autoři by asi moc šťastní nebyli :D) jsem ocenila článek o mléku. Všem, co se mě na něj ptají říkám, že mléko není nic zdravého a spíše nám škodí. Samozřejmě mléčný průmysl si dělá dobrou reklamu a pořád nás přesvědčuje jak je mléko zdravé i když nám může způsobit závažné trávicí potíže. Pozor, mléčné výrobky jsou něco jiného, ty jsou naprosto v pořádku :) a to díky jinému způsobu zpracování.

A úplně nakonec fakt, že ženy se nemusí bát silového tréninku, protože nikdy nebudou tak svalnaté jako muži a kulturistky, jelikož nemají tolik testosteronu a svalů jako muži (pokud teda nebudou užívat AS a jiné dopingové látky). Upřímně se těším až si tento článek přečte moje mamina, která má na toto neustálé narážky :D. A hlavně to, že moc kardia je spíš ke škodě než užitku a prioritou by měl být intenzivní silový trénink doplňovaný HIIT kardiem.

Závěr: Kniha rozhodně stojí za to a všem co se v tom plácají nebo se chtějí jen přiučit bych jí určitě doporučila! Já jsem hned o něco chytřejší a na spoustu věcí se už koukám jinak :)
Takže šup šup, běžte si jí přečíst, protože se to vyplatí a mě nezbývá nic jiného, než smeknout před autory!

Krásný to pocit :D

Pobavilo :D


You Might Also Like

1 komentářů

  1. Moc zajímavý článek :) Knihu se chystám v blízké době objednat, o zdravý životní styl se zajímám a ráda se nechám obohatit o další přínosné informace z této oblasti :) kdyby si se chtěla mrknout tak píšu taky blog, kde najdeš spoustu skvělých receptů ;) www.fitfoodhealthy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat